UNI
Monet meistä kärsivät unettomuudesta jossain elämämme vaiheessa. Unen puute vaikuttaa hormonitoimintaan ja saattaa vielä mielen matalalle. Tärkeää on panostaa unen laatuun pitkällä aikavälillä.
Miten nukuit viime yönä? Pysytkö virkeänä päivän mittaan? Riittääkö keskittymiskykysi?
Noin 10-15% suomalaisista kärsii unettomuudesta (Henri Tuomilehto, Coronariauniklinikka). Pitkään jatkuva univaje ja heikko palautuminen vaikuttavat kehomme toimintaan monella tavalla; keskittymiskyky, muisti, kärsivällisyys ja ajattelukyky heikkenevät. Mieli voi olla hyvinkin matalalla, kun uni jää liian vähäiseksi. Väsyneenä mielitekoja on vaikeampi vastustaa ja sokeri- sekä rasvapitoiset ruuat maistuvat. Univaje vaikuttaa myös hormonitoimintaan siten, että aineenvaihdunta hidastuu, rasvanpoltto ja lihasmassan kasvu heikkenee, kudosten uusiutuminen hidastuu ja lihominen on herkempää. Myös rintasyövän sekä sydän- ja verisuonitautien riski kasvaa.
On selvää, että ajoittain tulee eteen tilanteita jolloin on mahdotonta huolehtia optimaalisesta unesta. Vaikka lyhytaikainenkaan univaje ei ole terveydelle hyväksi, tärkeintä on kuitenkin keskittyä panostamaan hyvään ja riittävään uneen pitkällä aikavälillä. Mikäli uni jää yöllä liian vähäiseksi, nuku päiväunet, kevennä liikuntaa ja pyri karsimaan stressaavia asioita. Säilytä säännöllinen ateriarytmi, mutta älä säti itseäsi mikäli sorrut välillä helpompiin ja epäterveellisempiin valintoihin. Kun saat unen ja palautumisen paremmaksi, pystyt tekemään treenit tehokkaammin sekä saamaan parempia valintoja myös lautaselle.