SÖMNEN
Många av oss lider någon gång i våra liv av sömnlöshet. Sömnbrist påverkar våra endokrina funktioner och kan förorsaka nedstämdhet. Det är viktigt att investera i sömnkvaliteten på lång sikt.
Hur sov du senaste natt? Känner du dig utvilad under dagen? Är din koncentrationsförmåga tillräcklig?
Cirka 10–15 % av finländarna lider av sömnlöshet (Henri Tuomilehto, Coronaria sömnklinik). Långvarig sömnbrist och dålig återhämtning påverkar vår kropps funktioner på många sätt; koncentration, minne, tålamod och tankeförmåga minskas. Man kan känna sig mycket nedstämd när man får för lite sömn. När du är trött är det svårare att motstå frestelser och söt och fet mat lockar. Sömnbrist påverkar också våra endokrina funktioner på ett sådant sätt att ämnesomsättningen saktas ner, fettförbränningen och tillväxten av muskelmassa försämras, vävnadsregenerering saktas ner och man går lättare upp i vikt. Risken för bröstcancer och hjärt-kärlsjukdomar ökar också.
Det är klart att det stundvis uppstår situationer när det är omöjligt att säkerställa optimal sömn. Även om redan kortvarig sömnbrist inte är bra för hälsan, är det viktigaste att fokusera på att investera i god och tillräcklig sömn på lång sikt. Om nattsömnen blir för kort, kan du försöka sova under dagen, lätta på träningen och försöka eliminera stress. Upprätthåll en regelbunden måltidsrytm, men förebrå inte dig själv om du ibland ger efter för enklare och mer ohälsosamma val. När sömnen och återhämtningen förbättras, kan du träna mer effektivt och gör bättre val också på tallriken.