LYKKE PÅ TALLRIKEN
En hälsosam och varierad kost innehåller kolhydrater, proteiner och fetter. De allmänna näringsrekommendationerna utgör en bra grund för en hälsosam kost. Man bör äta minst ett halvt kilo vegetabilier, grönsaker och frukt om dagen. Som proteinkällor skulle det vara bra att gynna fettsnåla och lågprocessade produkter både från djur- och växtriket. En hälsosam kost är färgstark och flexibel och inkluderar också då och då delikatesser.
Syftet med kosten är att ge energi för dagens uppgifter och att upprätthålla kroppens funktioner. En diet med tillräcklig energi består av en regelbunden måltidsrytm och mångsidiga måltider. En tillräcklig energiförsörjning åstadkoms när man äter 4–6 måltider om dagen och strävar till att hålla måltidsintervallen på 3–4 timmar. En mångsidig diet kan till exempel omfatta några av alternativen nedan.
FRUKOST / MELLANMÅL / KVÄLLSMAT
Väj 1-3 (kolhydrat):
Fullkornbröd
Mysli
Fullkornflingor
Gröt
Grönsaker
Bär
Frukt
Välj 1-2 (protein):
Ägg
Osötad yoghurt
Kvark
Skink-/kalkonpålägg
Ost
Grynost
Nötter
Välj 1-2 (fett):
Margarin
Olja
Avokado
Nötter
LUNCH / MIDDAG
Välj 1-3 (kolhydrat):
Fullkornpasta
Ris
Potatis
Batat
Fullkornnudlar
Grönsaker
Fullkornbröd
Frukt
Välj 1-2 (protein):
Broiler-/kalkonfile
Nöt
Fisk
Tofu
Sojafile
Mjölkprodukter
Välj 1-2 (fett):
Olja
Nötter
Margarin
Smaklig måltid!