OLETKO AKTIIVINEN ARJESSA? | Liikuntakeskus LYKKE

OLETKO AKTIIVINEN ARJESSA?

Oletko sinä arjessa aktiivinen? Kuinka usein valitset siirtymisiin auton sijaan kävelyn tai pyöräilyn? Jokapäiväisillä valinnoilla voimme kerryttää huomaamattamme paljon liikuttuja kilometrejä viikko- ja kuukausitasolla. Arkiaktiivisuus on aliarvostettu liikuntamuoto, mutta terveyden kannalta yksi merkittävimmistä. Arkiaktiivisuudella on merkittäviä vaikutuksia painonhallinnassa sekä terveyden ylläpitämisessä.

Meillä on valtavasti tarjolla mahdollisuuksia mitata omaa aktiivisuutta. Askelmittarit, aktiivisuusrannekkeet, älykellot ja jopa älysormukset. Silti olemme passiivisempia, kuin koskaan ennen. Mistä se johtuu? Onko elämä liian helppoa? Vielä vuosikymmeniä sitten jouduimme käyttämään kehoamme ihan eri tavalla hankkiaksemme ruokaa ja suorittaessamme jokapäiväisiä askareita.

On sanottu jopa, että istuminen tappaa. Se kuulostaa rankalta, mutta siinä piilee totuuden siemen. Istumme töissä, istumme autossa, istumme sohvalla, istumme kun selaamme älylaitteita jne. Nykyään jopa 80% suomalaisten päivästä kuluu istuen, seisten tai maaten, joten aktiivista aikaa päivästä jää vain 20%. Lihaskuntoharjoittelu kuntosalilla 3 kertaa viikossa ei riitä enää ylläpitämään terveyttä jos lopun ajan viikosta olemme passiivisia emmekä käytä kehoamme. Meidän on siis tehtävä paljon töitä, että saamme kuormitettua kehoamme riittävästi. On pyrittävä aktiivisesti tauottamaan istumista päivän aikana. Noustessamme seisomaan vireystila parantuu, verenkierto ja aineenvaihdunta vilkastuu, lihakset aktivoituvat ja mieli virkistyy.

Tässä pieni laskutoimitus aktiivisuudesta -> Jos kulkee pyöräilen tai kävellen työmatkan, joka on esimerkiksi 2 km suuntaansa. Se tekee päivässä 4 km ja viitenä päivänä kuljettuna 20 km. Määrä voi tuntua pieneltä, mutta kun tämä toistuu kuukauden ajan tai kuukausien ajan, alkaa se vaikuttaa kokonaisuuteen. Kuukauden aikana arjessa kuljettu kilometrimäärä on kasvanut jo 60 km. Se onkin jo jotain se. Vuodessa lähennellään reilua 600 km (vähennettynä lomat ja mahdolliset sairastumiset).

Osalle meistä työmatkan kulkeminen kävellen tai pyörällä ei ole mahdollista. Silloin on valittava auto tai julkinen kulkuneuvo. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on herättää ajatuksia siitä miten voisimme lisätä aktiivisuutta omassa arjessa ja työmatka on niistä vain yksi esimerkki. Voit tarkastella omaa arkea kriittisesti. Olisiko sinulla mahdollisuus valita auton sijaan kävely tai pyöräily esimerkiksi kaupassa käyntiin? Voisiko esimerkiksi kuntosalille tai muuhun harrastukseen tullessa tehdäkin alkulämmittelyn ulkoillen?

Kaikista tärkeintä on löytää omaan arkeen sopiva tapa lisätä aktiivisuutta. Istumisen tauottamisesta on helppo aloittaa. Työpaikalla voi ehdottaa voisiko palaverin pitää kävelyn muodossa. Tapoja on monia. Ole rohkea ja ota aktiivisuuden lisääminen puheeksi töissä tai oman perheen kesken. Kaikkien sitoutuessa tavoitteeseen on siihen aina helpompi päästä.

Aloita jo tänään.

Aktiivisin terveisin,
LYKKE valmentaja Anna


LYKKE VALMENTAJA ANNA NÄREAHO

Kaikki liike on hyväksi. Haluan kannustaa asiakkaitani liikkumaan mielihyvä edellä ja löytämään liikunnan muodot, jotka tuottavat hyvää oloa. Sopiva tehoinen liikunta, terveellinen ravinto ja riittävä uni auttaa jaksamaan arjessa. Haluan opettaa asiakkaitani löytämään turvalliset ja tehokkaat liikkeet, jotka tukevat haluttuja tavoitteita.

Lue lisää


LYKKE YKSILÖVALMENNUS

Kaikki LYKKE-yksilövalmennukset sisältävät yksilöllisen, tavoitteiden mukaisen harjoitusohjelman sekä liikuntakalenterin. LYKKE-yksilövalmennuskerta kestää 45 minuuttia. Valmentaja auttaa oikeanlaisen valmennuspaketin valinnassa.

Lue lisää