HYVÄT PAHAT HIILIHYDRAATIT | Liikuntakeskus LYKKE

HYVÄT PAHAT HIILIHYDRAATIT

Ruokavalioon liittyvät asiat puhuttavat. Kahvipöytäkeskusteluissa jaamme vinkkejä, uskomuksia ja ajatuksiamme terveellisestä sekä epäterveellisestä ravinnosta. Teemme monet valintamme totuttujen tapojen pohjalta. Joskus meillä on myös vahvoja uskomuksia ilman, että ne välttämättä pohjautuvat erityisen vankkaan tietoon. Hiilihydraatit nousevat yhtenä hyvin kiisteltynä energiaravintoaineena keskusteluihin mukaan.

Hiilihydraatit ovat yksi tärkeimmistä energiaravintoaineista. Niiden pääasiallinen tehtävä on toimia solujen ensisijaisena energianlähteenä. Hiilihydraatit pitävät verensokerin tasaisena, aivot toiminnassa
sekä toimivat myös kaikessa liikkumisessa ensisijaisena energianlähteenä. Hiilihydraattien käyttö liikunnassa säästää proteiineja ja auttaa rasvojen pilkkomisessa.

Jopa 50-60% kaikesta päivän aikana syömästämme ruuasta olisi hyvä koostua hiilihydraateista. Laadukkaita hiilihydraatin lähteitä ovat mm. kasvikset, hedelmät, marjat ja vihannekset sekä täysjyväviljatuotteet kuten pasta, riisi, leipä, puuro ja sokeroimaton mysli. Vähemmän laadukkaat hiilihydraatin lähteet puolestaan ovat useimmiten paljon sokeria sisältäviä ruoka-aineita, kuten esim. sokeroidut maitotuotteet, karkit, limsat, mehut, hunaja ja siirapit.

Sen sijaan, että suorilta käsin lähtisi välttämään kaikkea hiilihydraattia, on olennaista miettiä hiilihydraatin laatua ja lähteitä.

On olemassa erilaisia muotidieettejä, joissa hiilihydraatteja vältetään kokonaan. On olemassa myös dieettejä, joissa saa syödä vain tietyn määrän vihanneksia tai vain tiettyjä hedelmiä.

Jos mietimme elämää esimerkiksi 100 vuotta taaksepäin, on lautaselta jo silloin löytynyt mahdollisimman monipuolisesti niin hiilihydraatteja, proteiineja kuin rasvojakin. Viljatuotteiden käyttö on aloitettu heti, kun niiden monipuoliset mahdollisuudet on löydetty. Vihanneksia ja marjoja on kerätty aina. Jo kauan sitten monipuolinen ruokavalio auttoi jaksamaan fyysisessä työssä. Miksi siis nyky-yhteiskunnassakaan pitäisi välttää hiilihydraatteja täysin? Mistä energiaa
saadaan ellei hiilihydraateista?

Liian mustavalkoisesta ajattelusta kannattaa pyrkiä eroon ja lautaselle kannattaakin kerätä värikästä ja monipuolista ruokaa. On olennaista kuunnella omia kehon viestejä ja syödä sellaista ruokaa, josta tulee aidosti hyvä olo ja joka tuntuu
hyvältä kehossa.

​​​​​​​LYKKE valmentaja, Tiina
(Ravintovalmentaja, Personal Trainer, Liikunnanohjaaja)


LYKKE VALMENTAJA TIINA KOSKELA (äitiyslomalla)

Hyvinvointi, liikunnan ilo, tavoitetta tukeva ruokavalio sekä riittävä lepo ovat valmennusfilosofiani perusta. Autan asiakkaitani löytämään terveyttä tukevan tavan liikkua sekä syödä. Kun perusasiat ovat kunnossa, on liikunta mahdollista säilyttää mukana arjessa myös haastavissa elämäntilanteissa.

Lue lisää


RAVINTO

Onko ateriarytmi hukassa? Jojoileeko paino? Onko palautuminen tai kehittyminen hidastunut? RAVINTO-valmennuksesta saat avaimet terveellisempään, juuri sinulle sopivaan ruokavalioon.

Lue lisää


INSPIRAATIO

Tältä sivulta löydät inspiraatiota omaan arkeen; asiaa hyvinvoinnista, ruokajuttuja sekä treenivinkkejä.

​​​​​​​Mikä sinua inspiroi?

Lue lisää