TREENAA ITSESI ENERGISEKSI, ÄLÄ UUPUNEEKSI | Liikuntakeskus LYKKE

Treenaa itsesi energiseksi, älä uupuneeksi.

Tarvitseeko joka viikko liikkua yhtä paljon tulosten saavuttamiseksi?


​​Syksyllä ja vuoden alussa liikuntakeskukset ovat täynnä innokkaita treenaajia ja kalenterit täyttyvät treenisuunnitelmista. Usein liikunnan ilo tyssää kuitenkin nopeasti syystä tai toisesta. Jos liikkuisimme ja ylläpitäisimme terveellisiä elämäntapoja ympäri vuoden, ehkä parempi kunto ja hyvä olo pysyisivät myös matkalla mukana koko vuoden?

Tärkeä avain liikkumisen ylläpitoon tulee tässä: suunnitelmallisuus..

Suuunnitelmallisuudella tarkoitamme ns. kausi-suunnitelman tekemistä omaan treeniin. Helpointa on antaa valmentajan tehdä se, mutta myös itse voit saada harjoituskalenterin aikaiseksi näillä muutamalla perusohjeella..

Ihan aluksi kannattaa käyttää pari minuuttia tavoitetteen miettimiseen. Miksi haluat muutosta? Tuoko se mukanaan parempaa oloa? Mikä voisi olla hyvä välitavoite kohti päätavoitetta? On tärkeää miettiä jo valmiiksi myös se, että päättää nauttia matkasta kohti määränpäätä.

Suunnitelmasta on hyvä löytyä kevyitä viikkoja, perusviikkoja ja tehoviikkoja. Jos olet aloitteleva liikkuja tai takana on pidempi tauko liikunnasta, et tarvitse raskaita treeniviikkoja suunnitelmaasi ensimmäisinä kuukausina. Voit aloittaa sillä, että merkkaat kalenteriisi joka kuukaudelle vähintään yhden kevyen treeniviikon.

Kevyellä treeniviikolla tehdään palauttavia kävelylenkkejä sekä venyttelyä tai kehonhuoltoa muilla juuri sinulle sopivilla liikuntamuodoilla. Hierontakin on hyvä ottaa kevyen viikon ohjelmaan mukaan. Kevyellä viikolla ei siis välttämättä tarvitse olla yhtäkään lihaskuntoharjoitusta, mutta jos niitä haluat kalenteriin sisällyttää, voit tehdä esimerkiksi toiminnallisia, koko kehon liikkeitä kehonpainoa apuna käyttäen.

Perusviikot ovat treeniviikkoja, joita kalenterissasi tulisi olla suurin osa. Suunnittele perusviikot realistisesti ja omassa arjessasi toteutettaviksi. Perusviikoille tulisi mahtua niin kestävyyskuntoa kehittäviä treenejä, kuin lihaskunto- ja liikkuvuusharjoituksiakin. Perusviikon harjoitukset tulee olla keskenään hyvässä tasapainossa ja ne tulee olla toteuttavissa silloinkin, kun viikko on kiireinen. Älä tee kalenteristasi liian haastavaa.

Tehoviikko merkitään kalenteriin silloin tällöin. Kun arjen muut kiireet ovat vähemmällä ja on mahdollista tehdä viikon aikana esimerkiksi yksi ylimääräinen harjoitus, on tehoviikon aika. Ylimääräinen harjoitus voi olla juuri sitä, mitä sinun kehosi ja treenitavoitteesi kaipaa sillä hetkellä; joogaa, uintia, hiihtoa tai lihaskuntotreeniä.

Kun pystyt läpi vuoden sisällyttämään kalenteriisi erilaisia harjoitusviikkoja ja tarvittaessa muuttamaan suunnitelmaa kehon vaatimaan suuntaan, pystyt jatkaa harjoittelua motivoituneena ja energisenä pidempään. Ei ole olemassa vain yhtä oikeaa tapaa liikkua, koska ei myöskään ole olemassa vain yhtä ja samanlaista ihmiskehoa. Olemme kaikki yksilöitä, joiden keho ja mieli ovat erilaisia kokonaisuuksia. Elämämme ovat erilaisia ja vaatimustasomme poikkeavat toisistaan. Uupuneena harjoittelu ei ole koskaan kehittävää, vaan on tärkeää oppia tunnistamaan oman kehon vaatimuksia.

On tärkeää oppia treenaamaan itsensä energiseksi, ei uupuneeksi.


VIISAASTI VOIMAA

Haluatko kiinteytyä ja kehittää voimatasojasi? Tahdotko saada tuloksia säännöllisellä harjoittelulla? VIISAASTI VOIMAA – valmennus sopii sinulle, jolle kuntosaliharjoittelu on jo tuttua. Valmentajan avulla monipuolistat harjoitteluasi ja pääset kiinni nousujohteisiin tuloksiin.

Lue lisää